Data: 2015-07-08 09:45:44
Temat: Re: Wyciskarka
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-07-07 o 20:40, Wiesiaczek pisze:
> Chyba masz rację. Może kiedyś spróbuję je wycisnąć inaczej. Na razie
> nie mam okazji, ale jeśli już jesteśmy przy temacie, to jak to zrobić
> porządnie i czym?
Jeśli większe ilości to pewnie wyciskarka w stylu tych z pierwszego
posta w tym wątku. A na jedną/dwie szklanki to po prostu zmiksowałabym
pomidory po obraniu i finito. Kwestia tylko wyboru odpowiednich
pomidorów, żeby były dojrzałe i jak najbardziej soczyste odmiany, np.
malinówki.
> Czy tak samo można postąpić z ananasem? Ostatnio kupiłem nananasy na
> bazarku po 2,50 zł za sztukę (a sztuki dorodne), więc temat jest dla
> mnie ciekawy.
Ananas też najlepszy do wyciskania, o ile jest dojrzały. Do takiej
klasycznej sokowirówki się nie nadaje, bo jest bardzo soczysty. Ja mam
taki wihajster do krojenia ananasów, taka rurka a na niej krojąca
obręcz, coś w tym stylu:
http://mykitchen.pl/Wykrawacz-do-ananasa-z-krajaczem
-Vacu-Vin-zestaw?gclid=CM_mwbCEy8YCFcTKtAodYikIlQ
i kiedy ananas jest bardzo dojrzały, to po wykrojeniu miąższu zostaje w
"skorupie" jeszcze z 1/3 szklanki soku, więc myślę, że wyciskanie to
najlepszy na niego pomysł.
Ewa
|