Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zakwas!
Date: Mon, 3 Apr 2006 10:32:17 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 44
Message-ID: <e0qmif$m3s$1@news.onet.pl>
References: <e0oqt2$2gd$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0ou6v$kti$1@news.onet.pl>
<e0qhh7$3fb$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-3292.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1144053135 22652 81.168.156.220 (3 Apr 2006 08:32:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Apr 2006 08:32:15 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: a5pF5wSO52AC0UNwNyr4FwJyfeWgvmqG
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264688
Ukryj nagłówki
>>> I co teraz?
>>>
>>> Wstawic do lodowki i nie zakrecac mocno tak aby oddychal? Kiedy mozna
>>> sprobowac zrobic z tego chleb?
>>
>> 1) Ile dni ma zakwas?
>
> 5 dni. Ma bezowy kolor i zapach acetonowy.
Więc chyba Ci się udało, gratuluję :)
> Przykrywlwm gaza i wstawilem do lodowki. Widze, ze wyraznie zaczyna sie
> oosadzac. Na wierzchu pojawila sie cienka warstwewka przezroczystego plynu.
>
>> 2) Czy próbowałeś dodać do niego trochę mąki żeby zobaczyć jak się będzie
>> "zachowywał"?
>
> Nie nie probowalem. Mam czas jedynie w weekend. Wiec poczekam do soboty.
Marku dodaj jak najszybciej mąki, nie musi być jej dużo, 3 - 4 łyżki wystarczy,
zakwas będzie do wywalenia jesli tego nie zrobisz, już wcześniej podawałam Ci tą
stronę i jest tam wyraźnie napisane jak nastawia się zakwas i na czym to polega,
na dosypywaniu mąki między innymi czyli dokarmianiu zakwasu, jeśli trzymałeś
zakwas w cieple przez 5 dni i niczym nie dokarmiałeś to drożdżom grozi "śmierć
głodowa", mówię w tej chwili całkiem poważnie. Takie przetrzymywanie
niedokarmionego zakwasu przynosi odwrotny efekt od zamierzonego, zakwas będzie
coraz słabszy :( Nawet jeśli masz go w lodówce to musisz też dodać niewielką
ilość mąki, żeby miały co robić, nie musisz mieć dużo czasu żeby to zrobić,
dosyp mąkę rano, a obejrzyj jak to wygląda wieczorem jeśli jesteś zapracowany.
>
>> Jeśli ma conajmniej trzy dni i "przerabiał" już dodatkowe porcje mąki to
>> możesz piec, z tym że polecam wyhodowanie ciasta zakwaszonego ponieważ młody
>> zakwas może sobie nie poradzić z taką porcją mąki naraz, wszystko o zakwasie
>> i cieście zakwaszanym (polecam metodę trójstopniową) znajdziesz tutaj:
>> http://chleb.info.pl/poradypraktyczne.htm
>
> Jest swietna ale bedze mial do Ciebie kilka pytan gdy zaczne juz robic to
> zakwaszone ciasto.
Bardzo chętnie Ci odpowiem jeśli tylko będę znać na nie odpowiedzi :)
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|