Data: 2006-04-03 07:04:31
Temat: Re: Zakwas!
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:e0ou6v$kti$1@news.onet.pl...
>> I co teraz?
>>
>> Wstawic do lodowki i nie zakrecac mocno tak aby oddychal? Kiedy mozna
>> sprobowac zrobic z tego chleb?
>
> 1) Ile dni ma zakwas?
5 dni. Ma bezowy kolor i zapach acetonowy. Wyszlo mi okolo 1 litra zakwasu.
Przykrywlwm gaza i wstawilem do lodowki. Widze, ze wyraznie zaczyna sie
oosadzac. Na wierzchu pojawila sie cienka warstwewka przezroczystego plynu.
> 2) Czy próbowałeś dodać do niego trochę mąki żeby zobaczyć jak się będzie
> "zachowywał"?
Nie nie probowalem. Mam czas jedynie w weekend. Wiec poczekam do soboty.
> Jeśli ma conajmniej trzy dni i "przerabiał" już dodatkowe porcje mąki to
> możesz piec, z tym że polecam wyhodowanie ciasta zakwaszonego ponieważ
> młody zakwas może sobie nie poradzić z taką porcją mąki naraz, wszystko o
> zakwasie i cieście zakwaszanym (polecam metodę trójstopniową) znajdziesz
> tutaj:
> http://chleb.info.pl/poradypraktyczne.htm
Jest swietna ale bedze mial do Ciebie kilka pytan gdy zaczne juz robic to
zakwaszone ciasto.
Pozdrawiam,
MP
|