Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marek" <m...@...tkb.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zakwas!
Date: Mon, 3 Apr 2006 09:04:31 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <e0qhh7$3fb$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e0oqt2$2gd$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0ou6v$kti$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aun226.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1144047976 3563 83.18.13.226 (3 Apr 2006 07:06:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Apr 2006 07:06:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.3790.1830
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.3790.1830
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264682
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:e0ou6v$kti$1@news.onet.pl...
>> I co teraz?
>>
>> Wstawic do lodowki i nie zakrecac mocno tak aby oddychal? Kiedy mozna
>> sprobowac zrobic z tego chleb?
>
> 1) Ile dni ma zakwas?
5 dni. Ma bezowy kolor i zapach acetonowy. Wyszlo mi okolo 1 litra zakwasu.
Przykrywlwm gaza i wstawilem do lodowki. Widze, ze wyraznie zaczyna sie
oosadzac. Na wierzchu pojawila sie cienka warstwewka przezroczystego plynu.
> 2) Czy próbowałeś dodać do niego trochę mąki żeby zobaczyć jak się będzie
> "zachowywał"?
Nie nie probowalem. Mam czas jedynie w weekend. Wiec poczekam do soboty.
> Jeśli ma conajmniej trzy dni i "przerabiał" już dodatkowe porcje mąki to
> możesz piec, z tym że polecam wyhodowanie ciasta zakwaszonego ponieważ
> młody zakwas może sobie nie poradzić z taką porcją mąki naraz, wszystko o
> zakwasie i cieście zakwaszanym (polecam metodę trójstopniową) znajdziesz
> tutaj:
> http://chleb.info.pl/poradypraktyczne.htm
Jest swietna ale bedze mial do Ciebie kilka pytan gdy zaczne juz robic to
zakwaszone ciasto.
Pozdrawiam,
MP
|