Data: 2006-04-02 16:30:24
Temat: Re: Zakwas!
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> I co teraz?
>
> Wstawic do lodowki i nie zakrecac mocno tak aby oddychal? Kiedy mozna
> sprobowac zrobic z tego chleb?
1) Ile dni ma zakwas?
2) Czy próbowałeś dodać do niego trochę mąki żeby zobaczyć jak się będzie
"zachowywał"?
Jeśli ma conajmniej trzy dni i "przerabiał" już dodatkowe porcje mąki to możesz
piec, z tym że polecam wyhodowanie ciasta zakwaszonego ponieważ młody zakwas
może sobie nie poradzić z taką porcją mąki naraz, wszystko o zakwasie i cieście
zakwaszanym (polecam metodę trójstopniową) znajdziesz tutaj:
http://chleb.info.pl/poradypraktyczne.htm
A jeśli np. przez tydzień nie masz zamiaru piec chleba to wstaw zakwas do
lodówki ale nie zakręcaj go!! Nakryj kilkakrotnie złożoną, jałową gazą i nałóż
na nią gumkę recepturkę, to wystarczy, taki zakwas "dokarmia" się raz w tygodniu
(jeśli stoi w lodówce), z resztą o tym też znajdziesz na podanej przez mnie
stronie, przeczytaj ją całą i w razie wątpliwości pytaj, postaram się pomóc,
owocnego pieczenia :)
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|