Data: 2015-02-24 17:34:12
Temat: Re: Zakwas chlebowy - ile wody? ile czekac? jaka make?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnmep9jj.vsr.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Pszemol napisał:
>
>>> Jak będzie z mąki pytlowej to nie taki znowu ciemny.
>>
>> Muszę sobie wygooglać co to mąka "pytlowa" - pierwsze słyszę :-))
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pytel
"Pytel - drobne sito z gazy młyńskiej służące do odsiewania mąki od otrąb.
Kilkakrotnie mielona mąka dokładnie oczyszczona i przesiana przez pytel
nosiła niegdyś nazwę mąki pytlowej, a wypiekany z niej chleb nazywano
chlebem pytlowym. Przesiewanie przez pytel czyni mąkę delikatną, powoduje
jednak utratę wielu wartościowych składników (głównie błonnika, a także
białka, składników mineralnych oraz witamin), które znajdują się w okrywie
ziarna."
Nie wiem czy po tym opisie chcę piec chleb z mąki pytlowej :-)
> Przy okazji można znaleźć wyjaśnienie, co znaczy "pytlować w Usenecie".
:-))) Mówisz i masz: http://sjp.pwn.pl/sjp/pytlowac;2513590.html
pytlować
1. przesiewać mąkę przez pytel
2. pot. mówić dużo i szybko
|