Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapytanie?
Date: Thu, 12 Apr 2007 08:01:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <evki7e$q6j$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <evkf70$emq$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcy190.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1176357935 26835 83.6.240.190 (12 Apr 2007 06:05:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Apr 2007 06:05:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 000733-0, 2007-04-11), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294798
Ukryj nagłówki
"Hau hau" <b...@h...pl> wrote in message
news:evkf70$emq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Byłem przejazdem na Ukrainie,
> Jadłem na śniadanie jakąś zalewajkę, [może zacierkę, tak to chyba
> nazywali] jest na mleku,
> W tym mleku były ala kluski rożnej wielkości,
> Z początku - Do tego podchodziłem z rezerwa, ale po skosztowaniu
> to jest pycha,
> Kochani z P.R.K jak to się przygotowuje, smak jeszcze pamiętam.
> Jan.
Robi się to zazwyczaj z pszennej razowej mąki, można dodać pytlowanej.
Do miski z mąką nalewa się odrobinę wody i miesza się z mąką, ponieważ wody
jest niedużo to pocierając dłonią o ciasto powoduje się jego kawałkowanie i
wcieranie mąki dzięki czemu powstają twarde kuliste kluseczki. Świeże mozna
wsypać prosto na wrzące mleko, ale można je wysuszyć w piekarniku - już
stygnącym i mieć na zapas. Mleko z kluskami soli się do smaku PO
ugotowaniu.
Inna opcja to ścieranki - zagniata się bardzo twarde ciasto, które
ściera się na tarce o najgrubszych oczkach - prosto na mleko.
Inna odmiana to hałuszki, do tego można na Słowacji kupić rodzaj cedzaka
w kształcie rondelka z dość dużymi otworami w dnie nałożywszy do niego
ciasto (rzadsze, czasem z serem) przeciera się je wprost na wrzątek - nie
musi to być mleko - gdy wypłyną odcedza się je lub wybiera łyżką cedzakową
nakłada na talerze i podaje z słoninką lub wędzonym boczkiem podsmażonym
(może być z cebulką), moża to być drugie danie - z kiełbasą z rożna o
surówkami, lub danie śniadaniowe / kolacyjne z mlekiem.
Naczynie do halusek znacznie przyspiesza wykonanie dania.
Hałuszki na Słowacji to haluski...
Hałuszki u mnie w domu to były "gałuszki" - małe kulki z ciasta z
wycięśniętym palcem wgłębieniem - dzięki któremu były nie tylko bardziej
dekoracyjne, ale szybciej i równiej się gotowały.
|