Data: 2007-04-12 06:06:05
Temat: Re: Zapytanie?
Od: "Hau hau" <b...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:evki7e$q6j$1@nemesis.news.tpi.pl...
==============
> Robi się to zazwyczaj z pszennej razowej mąki, można dodać pytlowanej.
> Do miski z mąką nalewa się odrobinę wody i miesza się z mąką, ponieważ
> wody jest niedużo to pocierając dłonią o ciasto powoduje się jego
> kawałkowanie i wcieranie mąki dzięki czemu powstają twarde kuliste
> kluseczki. Świeże mozna wsypać prosto na wrzące mleko, ale można je
> wysuszyć w piekarniku - już stygnącym i mieć na zapas. Mleko z kluskami
> soli się do smaku PO ugotowaniu.
> Inna opcja to ścieranki - zagniata się bardzo twarde ciasto, które
> ściera się na tarce o najgrubszych oczkach - prosto na mleko.
> Inna odmiana to hałuszki, do tego można na Słowacji kupić rodzaj
> cedzaka w kształcie rondelka z dość dużymi otworami w dnie nałożywszy do
> niego ciasto (rzadsze, czasem z serem) przeciera się je wprost na
> wrzątek - nie musi to być mleko - gdy wypłyną odcedza się je lub wybiera
> łyżką cedzakową nakłada na talerze i podaje z słoninką lub wędzonym
> boczkiem podsmażonym (może być z cebulką), moża to być drugie danie - z
> kiełbasą z rożna o surówkami, lub danie śniadaniowe / kolacyjne z mlekiem.
> Naczynie do halusek znacznie przyspiesza wykonanie dania.
>
> Hałuszki na Słowacji to haluski...
>
> Hałuszki u mnie w domu to były "gałuszki" - małe kulki z ciasta z
> wycięśniętym palcem wgłębieniem - dzięki któremu były nie tylko bardziej
> dekoracyjne, ale szybciej i równiej się gotowały.
Dzieki!
Dzisiaj jestem w domu, i mysle cos takiego wypichcic.
Jan.
>
|