Data: 2007-04-12 06:01:21
Temat: Re: Zapytanie?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Hau hau" <b...@h...pl> wrote in message
news:evkf70$emq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Byłem przejazdem na Ukrainie,
> Jadłem na śniadanie jakąś zalewajkę, [może zacierkę, tak to chyba
> nazywali] jest na mleku,
> W tym mleku były ala kluski rożnej wielkości,
> Z początku - Do tego podchodziłem z rezerwa, ale po skosztowaniu
> to jest pycha,
> Kochani z P.R.K jak to się przygotowuje, smak jeszcze pamiętam.
> Jan.
Robi się to zazwyczaj z pszennej razowej mąki, można dodać pytlowanej.
Do miski z mąką nalewa się odrobinę wody i miesza się z mąką, ponieważ wody
jest niedużo to pocierając dłonią o ciasto powoduje się jego kawałkowanie i
wcieranie mąki dzięki czemu powstają twarde kuliste kluseczki. Świeże mozna
wsypać prosto na wrzące mleko, ale można je wysuszyć w piekarniku - już
stygnącym i mieć na zapas. Mleko z kluskami soli się do smaku PO
ugotowaniu.
Inna opcja to ścieranki - zagniata się bardzo twarde ciasto, które
ściera się na tarce o najgrubszych oczkach - prosto na mleko.
Inna odmiana to hałuszki, do tego można na Słowacji kupić rodzaj cedzaka
w kształcie rondelka z dość dużymi otworami w dnie nałożywszy do niego
ciasto (rzadsze, czasem z serem) przeciera się je wprost na wrzątek - nie
musi to być mleko - gdy wypłyną odcedza się je lub wybiera łyżką cedzakową
nakłada na talerze i podaje z słoninką lub wędzonym boczkiem podsmażonym
(może być z cebulką), moża to być drugie danie - z kiełbasą z rożna o
surówkami, lub danie śniadaniowe / kolacyjne z mlekiem.
Naczynie do halusek znacznie przyspiesza wykonanie dania.
Hałuszki na Słowacji to haluski...
Hałuszki u mnie w domu to były "gałuszki" - małe kulki z ciasta z
wycięśniętym palcem wgłębieniem - dzięki któremu były nie tylko bardziej
dekoracyjne, ale szybciej i równiej się gotowały.
|