Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Hau hau" <b...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapytanie?
Date: Thu, 12 Apr 2007 08:06:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <evki8u$nmj$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <evkf70$emq$1@atlantis.news.tpi.pl> <evki7e$q6j$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ena54.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1176357982 24275 83.15.186.54 (12 Apr 2007 06:06:22
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Apr 2007 06:06:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294800
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:evki7e$q6j$1@nemesis.news.tpi.pl...
==============
> Robi się to zazwyczaj z pszennej razowej mąki, można dodać pytlowanej.
> Do miski z mąką nalewa się odrobinę wody i miesza się z mąką, ponieważ
> wody jest niedużo to pocierając dłonią o ciasto powoduje się jego
> kawałkowanie i wcieranie mąki dzięki czemu powstają twarde kuliste
> kluseczki. Świeże mozna wsypać prosto na wrzące mleko, ale można je
> wysuszyć w piekarniku - już stygnącym i mieć na zapas. Mleko z kluskami
> soli się do smaku PO ugotowaniu.
> Inna opcja to ścieranki - zagniata się bardzo twarde ciasto, które
> ściera się na tarce o najgrubszych oczkach - prosto na mleko.
> Inna odmiana to hałuszki, do tego można na Słowacji kupić rodzaj
> cedzaka w kształcie rondelka z dość dużymi otworami w dnie nałożywszy do
> niego ciasto (rzadsze, czasem z serem) przeciera się je wprost na
> wrzątek - nie musi to być mleko - gdy wypłyną odcedza się je lub wybiera
> łyżką cedzakową nakłada na talerze i podaje z słoninką lub wędzonym
> boczkiem podsmażonym (może być z cebulką), moża to być drugie danie - z
> kiełbasą z rożna o surówkami, lub danie śniadaniowe / kolacyjne z mlekiem.
> Naczynie do halusek znacznie przyspiesza wykonanie dania.
>
> Hałuszki na Słowacji to haluski...
>
> Hałuszki u mnie w domu to były "gałuszki" - małe kulki z ciasta z
> wycięśniętym palcem wgłębieniem - dzięki któremu były nie tylko bardziej
> dekoracyjne, ale szybciej i równiej się gotowały.
Dzieki!
Dzisiaj jestem w domu, i mysle cos takiego wypichcic.
Jan.
>
|