Data: 2006-08-13 08:57:18
Temat: Re: Zdradźcie mi sekret bakłażanów
Od: "Marchewka" <M...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:eblfb3$48a$1@proxy.provider.pl...
> Nie dość, że skórka tych bakłażanów twarda, to miąższ jakiś taki
> bezsmakowy, coś jak rozgotowany banan.
Bakłażan jest raczej mdłym warzywem. Ale ma za to wiele zalet. :-)
> Gdyby nie farsz, to w ogóle porażka by była.
Ja wykrawam niemal cały miąższ. Zostawiam jakieś pół cm od skórki, reszta
idzie do farszu. Jemy razem ze skórką. Farsz robię bez ryżu, na ostro. I
podaję ryż do tego.
> Zdradźcie mi, dlaczego bakłażany się cieszą takim powodzeniem ostatnimi
> czasy?
U nas od dawna cieszy się powodzeniem. :-) Mnie najbardziej smakuje z
grilla, ale tego piekarnikowego. Na zwykłym b. szybko mi się zwęgla.
Zgrillowany w piekarniku, wraz z cukinią, dodaję do makaronu i zapiekam z
serem. Albo grilluję wraz z papryką i cebulką z czosnkiem i robię sałatkę z
dużą ilością ziół. Mniam! :-)
Iwona
|