Data: 2014-01-22 19:37:34
Temat: Re: Zdrowe odżywianie się
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 22 Jan 2014 18:11:33 +0100, zdumiony napisał(a):
>
>> Niestety, od lat rzodkiewki nie nadają się do jedzenia,
>> jeszcze kiełki rzodkiewek smakują, natomiast one same mają fatalny smak,
>> nie wiem czy bardziej spowodowany chemią, czy odmianą,
>
> Podłożem, w którym się je uprawia i sposobem uprawy. To głównie rzodkiewki
> szklarniowe lub spod osłon, gdzie podłoże jest spesjalistyczne, a nie
> prawdziwa ziemia. Takie podłoże jest przygotowywane i przywożone, jest
> przepuszczalne, nie gliniaste - gdyby było gliniaste, rzodkiewki trudno
> byłoby wypłukać bez urazów korzeni i liści. Sprzedaż pęczkowa wymaga
> całych, nieuszkodzonych, ładnych i czystych roślinek. Dodatkowo sa one
> pędzone nawozami sztucznymi, więc wydelikacone.
A ja w tym roku miałam okazję nabyć rzodkiewki z ziemi, małe toto było,
koślawe i brudne. Ale w smaku - jak te starożytne, z dzieciństwa. I bez
uszczerbku na czymkolwiek dały radę przeleżeć 2 tygodnie w lodówce.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|