Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zrazy zawijane
Date: Mon, 6 Mar 2000 20:47:47 +0100
Organization: TORMAN
Lines: 31
Message-ID: <8a11v6$ea9$1@flis.man.torun.pl>
References: <3...@w...net> <3...@j...krakow.pl>
<89ldl4$3go$1@panorama.wcss.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 952372006 14665 158.75.50.2 (6 Mar 2000 19:46:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 6 Mar 2000 19:46:46 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.man.torun.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24325
Ukryj nagłówki
No ja tu widzę, że wszyscy pisali wszytsko tylko nie to co chciałaś :)))
albo jeszcze mój serwer grup tego nie ściągnął )
A więc - kapusta modro - po pomorsko śląsku robi się to tak - drobno kroimy
( szatkujemy i posztakowane jeszcze kroimy na mniejsze, rozgrzewamy tłuszcz
w rondlu, wrzucamy kapustę, przesmażamy ( ok. 30 min. ), dodajemy odrobinę
bulionu, poduszamy, dodajemy tartych kwaśnycj jabłek ( zamiast tego możn
aoczywiście ocet winny lub sok z cytryny, ale jabłka są najlepsze ), garść
rodzynek, wszytko dusimy razem od czasu do czasu mieszając ( aby się nie
przypaliło ). N aoniec jeszcze doprawiamy do smaku - sól, może odrobin aoctu
winnego i troszkę cukru...... Kmienk dodaję raczej do białej :)))
Biała kapusta - siekamy tak samo jak czerwoną, dodatkowo przygotowujemy
sobie trochę kapusty kiszonej, też krojonej na drobno, na patelni wytapiamy
tłuszczyk z boczku ( wędzony i świeży ) pokrojonego w drobną kostkę....
ach, sory na początku szatkowaną kapustę dokładniemieszamy z kiszoną,
dodajemy kminek, łyżkę oliwy, mieszamy, cukier, sól, mieszamy i d lodówki na
24 h. No i teraz wytapiamy ten tłuszcz z boczków, wrzucamy na tłuszczycz zwe
skwarkami drobno siekaną małą cebulkę ( nuta smakowa :), szklimy, wrzucamy
kapustę, przesmażamy, podlewamy bulionikiem i dusimy do pożądanej przez nas
konsystencji i twrdości
--I-Z-B-A--L-O-R-D-O-W--P-S-S--
STAŻYSTA-OS3 - 28752610
pocieszyciel strapionych,
trapiciel ucieszonych
Member of Spammers Club
----------------------------------------------
|