Data: 2000-03-06 19:47:47
Temat: Re: Zrazy zawijane
Od: "ostry" <o...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
No ja tu widzę, że wszyscy pisali wszytsko tylko nie to co chciałaś :)))
albo jeszcze mój serwer grup tego nie ściągnął )
A więc - kapusta modro - po pomorsko śląsku robi się to tak - drobno kroimy
( szatkujemy i posztakowane jeszcze kroimy na mniejsze, rozgrzewamy tłuszcz
w rondlu, wrzucamy kapustę, przesmażamy ( ok. 30 min. ), dodajemy odrobinę
bulionu, poduszamy, dodajemy tartych kwaśnycj jabłek ( zamiast tego możn
aoczywiście ocet winny lub sok z cytryny, ale jabłka są najlepsze ), garść
rodzynek, wszytko dusimy razem od czasu do czasu mieszając ( aby się nie
przypaliło ). N aoniec jeszcze doprawiamy do smaku - sól, może odrobin aoctu
winnego i troszkę cukru...... Kmienk dodaję raczej do białej :)))
Biała kapusta - siekamy tak samo jak czerwoną, dodatkowo przygotowujemy
sobie trochę kapusty kiszonej, też krojonej na drobno, na patelni wytapiamy
tłuszczyk z boczku ( wędzony i świeży ) pokrojonego w drobną kostkę....
ach, sory na początku szatkowaną kapustę dokładniemieszamy z kiszoną,
dodajemy kminek, łyżkę oliwy, mieszamy, cukier, sól, mieszamy i d lodówki na
24 h. No i teraz wytapiamy ten tłuszcz z boczków, wrzucamy na tłuszczycz zwe
skwarkami drobno siekaną małą cebulkę ( nuta smakowa :), szklimy, wrzucamy
kapustę, przesmażamy, podlewamy bulionikiem i dusimy do pożądanej przez nas
konsystencji i twrdości
--I-Z-B-A--L-O-R-D-O-W--P-S-S--
STAŻYSTA-OS3 - 28752610
pocieszyciel strapionych,
trapiciel ucieszonych
Member of Spammers Club
----------------------------------------------
|