Data: 2013-07-10 11:47:48
Temat: Re: Zupa Szczawiowa
Od: Feniks z popiołów <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-07-10 10:44, s...@g...com pisze:
> Hmmm.., sama nazwa nieciekawa, ale... Moja Babcia robiła ją wyśmienicie!! Robiłem
toto z pamięci: do tego jajco na twardo, lubczyk, na chłodno, na ciepło próbowałem, i
za cholerę smaku jaki uzyskiwała moja Babcie nie jestem w stanie uzyskać. Macie
jakieś pomysły ??
A czego w smaku Ci zabrakło?Jeśli mdła, to może za mało szczawiu?
Szczaw trzeba króciutko przesmażyć na patelni, na maśle lub oliwie.
Potem wrzucić do rosołu (wywaru), chwilę pogotować, zmiksować i zabielić
śmietaną. Przynajmniej ja tak robię. Czasem miksuję też marchewkę
gotowaną z wywaru, a nawet seler i pietruszkę (zwłaszcza jeśli młode, to
szkoda wyrzucać).
Ewa
|