Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupa z cukinii Re: Zupa z cukinii

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zupa z cukinii

« poprzedni post następny post »
X-Received: by 10.140.36.234 with SMTP id p97mr4181qgp.14.1412276904569; Thu, 02 Oct
2014 12:08:24 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.140.36.234 with SMTP id p97mr4181qgp.14.1412276904569; Thu, 02 Oct
2014 12:08:24 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin.stu.neva.ru!news.ripco.com!usenet.blueworldhosting.com!
feeder01.blueworldhosting.com!peer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-med
ia.com!feed-me.highwinds-media.com!h18no827256igc.0!news-out.google.com!i10ni60
qaf.0!nntp.google.com!s7no236622qap.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.goo
glegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Thu, 2 Oct 2014 12:08:24 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <d...@g...com>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=79.185.104.188;
posting-account=N1s5fQoAAADh79ikLaZl6sk75TRnxCdW
NNTP-Posting-Host: 79.185.104.188
References: <542aa96f$0$12644$65785112@news.neostrada.pl>
<542bb20f$0$3166$65785112@news.neostrada.pl>
<542bc221$0$18072$65785112@news.neostrada.pl>
<542d1b0b$0$18077$65785112@news.neostrada.pl>
<d...@g...com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <a...@g...com>
Subject: Re: Zupa z cukinii
From: ikselk%g...@g...com
Injection-Date: Thu, 02 Oct 2014 19:08:24 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 3725
X-Received-Body-CRC: 3772883317
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357071
Ukryj nagłówki

W dniu czwartek, 2 października 2014 15:34:23 UTC+2 użytkownik czeremcha napisał:

> Też kiedyś byłam przeciw miksowaniu zup - dopóki nie pomieszkałam za granicą - tam
gdzie zupy się miksuje, żeby je zagęścić, ale za to nie dodaje się do nich makaronów,
ryżu, zacierek, zasmażki i innych tego typu produktów.

Za inną granicą z kolei takie lubią - typu szczi, borszcz, soljanka ;-PPP
http://www.wielkiezarcie.com/recipe58397.html
Mmmmm 3-)


> Im z kolei nie odpowiadają zupy w postaci rzadkiego płynu z kawałkami warzyw
opadłych na dno talerza.
>

Bo z reguły nie gotują zup na mocnych wywarach mięsnych w odróżnieniu od nas - nasze
zupy najczęściej mają właśnie mięsny wywar (a co tu ważne - zwierzęcy tłuszcz) jako
podstawę, więc nie muszą zawierać dużej ilości warzyw aby mieć wartość odżywczą,
jakiej my (przypomnę - żyjący w zimniejszym klimacie) potrzebujemy... A też i
tradycja naszej staropolskiej kuchni z racji typu klimatu nie mogła się wywieść od
warzywnego szaleństwa, aż do czasów Bony - warzywa były u nas raczej ubogo
reprezentowane, a i potem dosyć długo się w (nowej) tradycji "przyjmowały".

> I reklamą dla zupy w lokalu jest to, że jej gęstość wynika tylko z dużej ilości
warzyw, a nie z zagęszczaczy jak wyżej /czy nadmiaru ziemniaków/.

Ano właśnie, gęstość zupy-kremu (w domu!) powinna brać się z głównego produktu w nich
użytego, a nie od wypełniaczy... Wypełniacze to w knajpie. Dlatego (prawie) nigdy nie
jem zup w knajpie, nie tylko kremowych, ale żadnych. Wyjątek - wesela i tego typu
imprezy, kiedy żołądek wszystko przyjmie, gdy głodny.


> Poza tym - miksowanie ma różne oblicza :-) Można krótko przemiksować, żeby tylko
część warzyw się rozpadła zagęszczając zupę, można wręcz potraktować warzywa w zupie
tłuczkiem do ziemniaków. Jest wtedy co gryźć - i zupa nie jest "kremem".

Zupełnie jak dyniowa w moim wykonaniu - rozgotowuję dynię i gniotę tłuczkiem,
cukiniową zaś krótko "przemiksowuję", bo lubię, kiedy w dyniowatym kremie zawieszone
są także smakowite cząstki owych dyniowatych :-)))

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.10 ikselk%g...@g...com
02.10 ikselk%g...@g...com
02.10 ikselk%g...@g...com
02.10 FEniks
02.10 ikselk%g...@g...com
05.10 Trybun
05.10 Trybun
05.10 Trybun
05.10 Trybun
05.10 Trybun
05.10 Trybun
05.10 bbjk
05.10 ikselk%g...@g...com
05.10 ikselk%g...@g...com
05.10 Qrczak
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Krzew-drzewo
Comprehensive Protection Guide with IObit Malware Fighter Pro 11.3.0.1346 Multilingual
Advanced SystemCare Pro 17.5.0.255: Ultimate Performance Optimizer
IObit Uninstaller Pro 13.6.0.5 Multilingual Review and Tutorial
"Prawdziwy" mężczyzna.
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Maseczki za 9 miliardów zlotych ida na przemial
Ideologia Geniuszy-Mocarzy wer. 9420
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3