Data: 2014-10-05 19:49:12
Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Trybun <I...@j...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-10-02 14:11, FEniks pisze:
> W dniu 2014-10-02 11:29, Trybun pisze:
>>
>> Istotnie, ale podany przez Ciebie przepis, takie składniki że
>> miksować to w celu zamaskowania zawartości wydaje się być kuchenna
>> zbrodnią...
>
> Czasem zbrodnie popełniamy w dobrej sprawie.
Mówią że dobrymi chęciami jest wybrukowane piekło... ;-)
>
>> Nawet można zrozumieć tą bryjkę którą zamówiłem kiedyś w knajpie pod
>> nazwą "krem z borowików", w której próżno szukać nie tylko tytułowych
>> borowików, ale w ogóle jakichkolwiek grzybów naturalnych, ale
>> miksowanie zupy na prawdziwych, naturalnych składnikach wydaje się
>> być złym pomysłem.
>
> Myślę, że nie ma jedynego słusznego sposobu na jakąkolwiek zupę, można
> ją zrobić na tysiąc sposobów - miksując lub nie, dodając ziemniaków
> lub nie, przyprawiając tym lub owym, quodlibet. Każdy może ją sobie
> zrobić inaczej i jeść tak jak lubi najbardziej. Nawet ci, którzy
> wcześniej byli zdania, że -
>
> "Zamieniając cukinię na dynię
>
> ....albo na szczaw, groch, fasolę, kalafior, kurzęcinę, por, lub
> cokolwiek innego...
>
> i tymianek na gałkę muszkatołową
>
> ...albo na czosnek, majeranek, cząber, koperek, zieloną pietruszkę,
> imbir lub cokolwiek innego...
>
>
> otrzymujemy równie pyszną zupę z dyni
>
> ...albo ze szczawiu, grochu, fasoli, kalafiora, kurzęciny, pora lub z
> czegokolwiek innego..."
>
> - mogą to zdanie zmienić.
>
> Ewa
>
>
>
Na pewno nie ma tu znaczenia nowo-moda kuchenna propagowana w mediach w
typie niedogotowywanie makaronu, kaszy czy ryżu, czy w końcu robienie z
zupy - papki ?
|