Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin1!gobli
n.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.n
ews.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 05 Oct 2014 19:49:12 +0200
From: Trybun <I...@j...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.6.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa z cukinii
References: <542aa96f$0$12644$65785112@news.neostrada.pl>
<542bb20f$0$3166$65785112@news.neostrada.pl>
<542bc221$0$18072$65785112@news.neostrada.pl>
<542d1b0b$0$18077$65785112@news.neostrada.pl>
<542d40d9$0$12636$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <542d40d9$0$12636$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: avast! (VPS 141005-0, 2014-10-05), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 50
Message-ID: <54318497$0$18078$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 31.61.138.212
X-Trace: 1412531352 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 18078 31.61.138.212:16286
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357139
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-10-02 14:11, FEniks pisze:
> W dniu 2014-10-02 11:29, Trybun pisze:
>>
>> Istotnie, ale podany przez Ciebie przepis, takie składniki że
>> miksować to w celu zamaskowania zawartości wydaje się być kuchenna
>> zbrodnią...
>
> Czasem zbrodnie popełniamy w dobrej sprawie.
Mówią że dobrymi chęciami jest wybrukowane piekło... ;-)
>
>> Nawet można zrozumieć tą bryjkę którą zamówiłem kiedyś w knajpie pod
>> nazwą "krem z borowików", w której próżno szukać nie tylko tytułowych
>> borowików, ale w ogóle jakichkolwiek grzybów naturalnych, ale
>> miksowanie zupy na prawdziwych, naturalnych składnikach wydaje się
>> być złym pomysłem.
>
> Myślę, że nie ma jedynego słusznego sposobu na jakąkolwiek zupę, można
> ją zrobić na tysiąc sposobów - miksując lub nie, dodając ziemniaków
> lub nie, przyprawiając tym lub owym, quodlibet. Każdy może ją sobie
> zrobić inaczej i jeść tak jak lubi najbardziej. Nawet ci, którzy
> wcześniej byli zdania, że -
>
> "Zamieniając cukinię na dynię
>
> ....albo na szczaw, groch, fasolę, kalafior, kurzęcinę, por, lub
> cokolwiek innego...
>
> i tymianek na gałkę muszkatołową
>
> ...albo na czosnek, majeranek, cząber, koperek, zieloną pietruszkę,
> imbir lub cokolwiek innego...
>
>
> otrzymujemy równie pyszną zupę z dyni
>
> ...albo ze szczawiu, grochu, fasoli, kalafiora, kurzęciny, pora lub z
> czegokolwiek innego..."
>
> - mogą to zdanie zmienić.
>
> Ewa
>
>
>
Na pewno nie ma tu znaczenia nowo-moda kuchenna propagowana w mediach w
typie niedogotowywanie makaronu, kaszy czy ryżu, czy w końcu robienie z
zupy - papki ?
|