Data: 2014-10-02 23:11:56
Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: ikselk%g...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu czwartek, 2 października 2014 22:26:42 UTC+2 użytkownik FEniks napisał:
> W dniu 2014-10-02 15:34, czeremcha pisze:
>
> > talerza. I reklam� dla zupy w lokalu jest to, �e jej g�sto�� wynika
>
> > tylko z du�ej ilo�ci warzyw, a nie z zag�szczaczy jak wy�ej /czy
>
> > nadmiaru ziemniak�w/.
>
>
>
> Nie odbiera�abym jednakowo� godno�ci ziemniakom, kt�re - jako bracia
>
> pomidor�w - s� nieod��cznym elementem gotowania. Przynajmniej dla mnie.
>
> Pomidor, z�oty owoc, to nikt mu zaszczytnego miejsca nie odm�wi, ale ten
>
> drugi, owoc ziemi, traktowany jest po macoszemu i wstydliwie. A ja
>
> bardzo lubi�. Zw�aszcza w zupie. Nie tylko jako energetyczny wype�niacz,
>
> ale dostarczyciel smaku i konsystencji.
>
>
>
Ziemniaki i ja uwielbiam w każdej postaci, daniu i wydaniu, nigdy mi się nie znudzą i
są dla mnie nie do zastąpienia, jednak nie w zupach-kremach - bo są tam zawsze dla
mnie wyczuwalne, nawet nie tyle w smaku, co w konsystencji, no nie dają tej kremowej
jakości zupie, robią z zupy papkę, nie krem. Jeśli już, to najbardziej kremowy
charakter, ten o jaki chodzi, nadaje zupie żółtko.
|