Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 05 Oct 2014 19:46:54 +0200
From: Trybun <I...@j...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.6.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa z cukinii
References: <542aa96f$0$12644$65785112@news.neostrada.pl>
<542bb20f$0$3166$65785112@news.neostrada.pl>
<542bc221$0$18072$65785112@news.neostrada.pl>
<542d1b0b$0$18077$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
In-Reply-To: <0...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: avast! (VPS 141005-0, 2014-10-05), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 13
Message-ID: <5431840e$0$18078$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 31.61.138.212
X-Trace: 1412531214 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 18078 31.61.138.212:16286
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:357138
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-10-02 12:30, ikselk%g...@g...com pisze:
> W dniu czwartek, 2 października 2014 11:29:57 UTC+2 użytkownik Trybun napisał:
>> ale miksowanie
>>
>> zupy na prawdziwych, naturalnych składnikach wydaje się być złym pomysłem.
> Nie no, bez przesady, to, co napisała Ewa o utrzymywaniu się np grzanek czy groszku
ptysiowego na powierzchni zupy-kremu, oczywiście ma sens. Zupy-kremy też bardzo
lubię, jeżeli oczywiście (tak jak w tej z cukinii) po zmiksowaniu zachowany jest
kolorystyczny i smakowy jej charakter związany z głównym składnikiem. Jestem
przeciwna jedynie dodawaniu np ziemniaków dla zagęszczenia TEGO typu zupy, skoro
później ma być podana np z grzankami - ziemniaki podnoszą zawartość węglowodanów, a i
co gorsza subtelny smak i aromat cukinii rozrzedza się smakiem ziemniaków; lepiej
użyć na tyle dużo cukinii, żeby w naturalny sposób zupa była zagęszczona i ja tak
robię. Cukinia rozgotowuje się (a właściwie "rozdusza" - bo lepiej ją dusić, a potem
dopiero ew. rozwadniać) na kremowo, a jeśli ją dodatkowo zmiksować, to w zupełności
wystarczy tej gęstości.
Można powiedzieć że jestem wręcz pożeraczem zup. Poza tymi na słodko w
zasadzie wszystkie lubię, ale pod warunkiem że pływają w nich kawłki
mięsa i warzyw, makaronu, klusek bądź dokładanych do talerza z zupą
ziemniaków. Kremy zupełnie mi nie leżą.. I stąd właśnie moje pytanie do
Ewy, czy aby to miksowanie tak smakowitej (sądząc po składnikach - dla
kubków smakowych i wrażeń wizualnych) zupy to dobry pomysł.
|