Data: 2014-10-17 18:37:23
Temat: Re: Zupa z cukinii
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2014-10-17 14:26, obywatel Trybun uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-16 11:27, bbjk pisze:
>> W dniu 2014-10-16 11:17, Trybun pisze:
>>> I słusznie piszesz że warto być otwartym na nowe pomysły, jednak jeżeli
>>> już tak lubimy uczestniczyć w "owczym pędzie" bo ktoś w mediach nas
>>> nakręca, to przydałaby się choć mała refleksja, czy to aby jest to czego
>>> nam potrzeba naprawdę?
>>
>> Już od XIX w. na wielkich przyjęciach w magnackich polskich dworach, a
>> i w dworkach ziemiańskich podawano zupy przecierane, o kremowej
>> konsystencji, zaprawiane zasmażką z masła, żółtkiem lub słodką
>> śmietanką. Są to właśnie zupy kremy. Podawane są z dodatkiem
>> pasztecików, z pulpetami, czy słonymi ciasteczkami, czasem z grzankami.
>> Nie jest to ani nowy wynalazek, ani owczy pęd, ani nakręcanie przez
>> media, tylko właśnie powrót do tradycji, przechowywanej w niektórych
>> domach przez siermiężne lata powojenne.
>
> Już naprawdę nie masz gdzie szukać przykładów na polska kuchnię niż w
> siedzibach magnatów...? Przecież oni się wręcz ścigali w zatrudnianiu
> jak najbardziej egzotycznych kucharzy.
Jaka jest więc twoim zdaniem tradycyjna kuchnia polska? Skąd się
wywiodła? Czy rosół jest polski? Czy schabowy? Czy kaczka z jabłkami?
Czy też może szare kluski?
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|