Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk
!4.1.16.34!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newsfeed.skycache.com!Cide
ra!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zwarzona masa
References: <3...@n...vogel.pl> <j...@4...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 45
Date: Thu, 01 Feb 2001 10:36:30 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.131
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 981052536 207.71.218.131 (Thu, 01 Feb 2001 10:35:36 PST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 01 Feb 2001 10:35:36 PST
X-Received-Date: Thu, 01 Feb 2001 10:35:36 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42700
Ukryj nagłówki
Czy mowa o masie do przekladania tortow? Czy o masie z ktorej sie piecze
ciasto? Jesli ta pierwsza, to ja robie tak:
Na parze ubijam jajka z cukrem. W mikserze miksuje maslo i dodaje do
niego po jednej lyzce masy jajkowej ciagle miksujac na wolnych obrotach.
Gdy dojde prawie do dna masy jajkowej, ale nie calkiem, przestaje. Jesli
mi sie zwarzy, to zaczynam w nastepnej misce z mala isloscia masla i do
tego masla dodaje zwarzona mase, ktora sie wygladza.
Magdalena Bassett
Krysia Thompson wrote:
>
> Nie wiem, dlaczego (moze Jednak te rozstajne drogi, koty i
> nietoperze...), ale mnie sie 90% mas warzy.. tez probowalam
> roznych metod i musze powiedziec, ze pare razy w zlosci (ruda
> jestem...) wpakowalam w takie cos make, zamiast delikatnie
> wmieszywac, strzelilam recznym robocikiem do konca, wrzucilam z
> hukiem na blache, z jeszce wiekszym - do piekarnika, odwrocilam
> sie mamroczac inwektyrwy, umylam gary, wyszlam, wrocilam a
> ciasto... sie upieklo i bylo dobre... czary jakie, czy sie mnie
> przestraszylo???
>
> Podobno sie warzy, jak cos jest zimniejsze od czegos drugiego
> (jaja trzymac nie w lodowce a maslo/marg wyjac z lodowki na dlugo
> naprzod.... a czy ja PAMIETAM???). Unikam takich ciast, jak
> diabel swieconej wody (zaczelam i zakonczylam czarna jakas
> magia...)
>
> Krysia
>
> >Czy znacie jakieś sposoby, by uratować taką zwarzoną masę, chyba to tak się
> >to nazywa (jak oddziela się tłuszcz od reszty)? Próbowałam rozgrzewać taką
> >masę nad parą, ziębić, dodać alkoholu, ale nic nie daje efektu. Może cóś
> >poradzicie???
> >A poza tym, to co najpierw ubijać jajka z cukrem i potem masło, czy masło z
> >cukrem, a potem jajka? Bo czasami mi się zwarzy, a czasami nie. Nie sądzę by
> >był tu widoczny wpływ zaćmienia księżyca, słońca, czarnych kotów i innych
> >ewentualnych okultystycznych sprawek.
> >Pozdrawiam pytająco Teresa Podolak.
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
>
> -----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
> http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
|