Data: 2008-05-20 16:09:32
Temat: Re: a propos wędzenia...
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
DuzyMis pisze:
> Jacek Ostaszewski pisze:
>
>> Pytanie, na mój rozum, dotyczyło nie gatunku drzew, to każdy wie, że
>> nie iglaste, tylko wielkości drew. Moim zdaniem - nie. Spłoną szybko, nie
>
> .... ciach
>
> "Wędliny domowe" autor Stanisław Borowczak - zrąbki wędzarnicze, wióry
> wędzarnicze jak najbardziej się nadają do wędzenia - jest nawet wskazane
> mieszanie różnych "frakcji" drewna. Wystarczy więc gałęzie rozdrobnić.
>
> Wg. innych źródeł (a bodajże Szwardzwald jest ojczyzną tej wędzonki)
> istnieje sposób wędzenia drzewem iglastym. Daje to taką czarną
> aromatyczną (żywiczną) powłokę.
Wędzi się na drewnie a owocowe są najlepsze.
Wilgotność drewna najlepiej 18-25%.
--
pozdr. Jerzy
|