Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: bigos
References: <m9rvfs$nl8$1@speranza.aioe.org>
<0...@g...com>
<2...@g...com>
<54c7b6cc$0$6351$65785112@news.neostrada.pl>
<54c7bc72$0$11619$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home> <s...@f...lasek.waw.pl>
<o...@t...home> <s...@f...lasek.waw.pl>
<o...@t...home>
Organization: : : :
Date: Wed, 28 Jan 2015 11:12:25 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 31
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1422439945 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 21905 77.253.217.116:44968
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360455
Ukryj nagłówki
Trefniś pisze:
>>> Moje poparcie zdania Ewy, oparte na _rzetelnych_ doświadczeniach
>>> prababek, IMHO ma większą wartość od Twojego "nie znam nikogo
>>> bliskiego". "Mój kumpel też tak gotuje i mi smakuje"
>>
>> To jakaś licytacja miała być, kto mocniej walnie argumentem?
>
> Nie strofuj - nie będziesz strofowany. Proste.
> Twój argument "po co prababcia - ja i moi kumple też tak gotują"
> niczego nie wniósł, prócz żenady.
Lubię być strofowanym, więc powtórzę jeszcze raz: po co odwoływać się
aż do prababek? Gdyby chodziło o zestaw miąs, o zwierzynę, o te udźce,
combry i półgąski, to by był asumpt do mówienia o "bigosie prababki" --
bo dzisiaj zazwyczaj inne cząstki do bigosu się kładzie. Lecz tu szło
o techniki obróbki termicznej, o trzydniowe gotowanie. Szybka ankieta
dała wiedzę, że wśród tutejszego kumpelstwa nic się w tej materii nie
zmieniło od prababcinych czasów. Tu pomysł podania gęstego kapuśniaku
jako bigosu się nie przebił. Nie przebiła się też moda na nazywanie
swoich wyczynów kulinarnych "szyneczką babuni", "bigosikiem babuni",
"podgardlem babuni", że o innych podobnych pomysłach nazewniczych nie
wspomne. Była tu na ten temat dyskusja, czas jakiś temu.
Jarek
--
Czy babunia nie wyżera
prowiantów z fryżydera?
Czy ciocia nie wybiera
z półmiska lepszych sztuk?
|