Data: 2015-02-14 19:52:31
Temat: Re: bigos
Od: Trybun <i...@j...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-01-23 o 00:01, iwanos pisze:
> nigdy nie robiłem, ale wydaje mi się, że zrobię go tak. Pokroję 4 kilo
> kapuchy kiszonej wypłukał odpowiednio w wodzie, potem wrzucę ją do
> szybkowaru wraz z połową główki kapuchy białej, żywej, pokrojonej.
> Gotowanie z wodą do zmiękczenia. Na patelni wielkiej podsmażę 0,5kg
> wieprzka i 0,5kg kiełbasy. Potem przerzucę to wszystko do szybkowaru i
> jeśli będzie potrzeba to wypełnię to wodą ewentualnie wrzucając jakiś
> rosołek z kostki, no i przyprawy do smaku. Pieprz sól liscie laurowe,
> te śmieszne kuleczki angielski i jakaś magi. Dodam również przecieru
> pomidorowego aby wyglądało jakoś. Zastanawiam się nad octem ale
> zobaczę jak będzie smakowało.
>
> UWAGA!
> Nigdy nie robiłem, więc jak ktoś nie chce aby się zepsuły te cudowne
> składniki to niech mnie poprawi, bo startuje z daniem jutro koło 11.
Za mało mięsa i kiełbasy do tej ilości kapusty. Nie ma potrzeby dodawać
tej białej kapusty do kwaszonej. Także zbędne sa te wszystkie kostki
rosolowe i maggi. Warto za to dodać śliwki suszone/wędzone i kminek.
Także ten przecier pomidorowy to nie jakaś konieczność.
|