Data: 2015-02-16 18:07:54
Temat: Re: bigos
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 16 Feb 2015 17:27:40 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2015-02-16 17:11, obywatel XL uprzejmie donosi:
>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 16:54:16 +0100, Trybun napisał(a):
>>> W dniu 2015-02-16 o 13:39, XL pisze:
>>>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 10:00:22 +0100, Trybun napisał(a):
>>>>
>>>>>> W sumie się zgodzę, ale czy glutaminian sodu jest w ogóle wyczuwalny?
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Tak, czasem nawet zupełne potrafi zdominować smak.
>>>> Glutasól NIE MA smaku. To WZMACNIACZ smaku.
>>>
>>> Wlewam do garnka trochę wody, wrzucam kostkę "rosołową", woda nabiera
>>> smaku słonej, wygotowanej starej skarpety, co sprawiło że ta woda
>>> nabrała smaku?
>>
>> Sprawdź sklad "kostki rosołowej": glutaminian jest tam dodatkiem, jest tam
>> przede wszystkim sól, która konserwuje resztę, tę organiczną, czyli tluszcz
>> plus ekstrakty i/lub mielony liofilizat warzywny.
>
> Obstawiałabym ten utwardzony tłuszcz, zwłaszcza jak kostka jest "mięsna"
Własnie napisałam. każdy tłuszcz, nawet najbardziej zasolony, w końcu się
zaśmierdnie.
|