Data: 2015-02-16 18:07:05
Temat: Re: bigos
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 16 Feb 2015 17:27:00 +0100, Trybun napisał(a):
> W dniu 2015-02-16 o 17:11, XL pisze:
>>
>>>> Glutasól NIE MA smaku. To WZMACNIACZ smaku.
>>> Wlewam do garnka trochę wody, wrzucam kostkę "rosołową", woda nabiera
>>> smaku słonej, wygotowanej starej skarpety, co sprawiło że ta woda
>>> nabrała smaku?
>> Sprawdź sklad "kostki rosołowej": glutaminian jest tam dodatkiem, jest tam
>> przede wszystkim sól, która konserwuje resztę, tę organiczną, czyli tluszcz
>> plus ekstrakty i/lub mielony liofilizat warzywny.
>
> Czyli konkretnie co nadaje ten smak wodzie, poza solą oczywiście?
No całe to liofilizowane (ble...) towarzystwo poza solą i glutasolą.
Liofilizaty mająspecyficzny smak, także ten zakonserwowany solą tłuch...
:-)
|