Data: 2015-02-16 17:27:40
Temat: Re: bigos
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2015-02-16 17:11, obywatel XL uprzejmie donosi:
> Dnia Mon, 16 Feb 2015 16:54:16 +0100, Trybun napisał(a):
>> W dniu 2015-02-16 o 13:39, XL pisze:
>>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 10:00:22 +0100, Trybun napisał(a):
>>>
>>>>> W sumie się zgodzę, ale czy glutaminian sodu jest w ogóle wyczuwalny?
>>>>>
>>>>>
>>>> Tak, czasem nawet zupełne potrafi zdominować smak.
>>> Glutasól NIE MA smaku. To WZMACNIACZ smaku.
>>
>> Wlewam do garnka trochę wody, wrzucam kostkę "rosołową", woda nabiera
>> smaku słonej, wygotowanej starej skarpety, co sprawiło że ta woda
>> nabrała smaku?
>
> Sprawdź sklad "kostki rosołowej": glutaminian jest tam dodatkiem, jest tam
> przede wszystkim sól, która konserwuje resztę, tę organiczną, czyli tluszcz
> plus ekstrakty i/lub mielony liofilizat warzywny.
Obstawiałabym ten utwardzony tłuszcz, zwłaszcza jak kostka jest "mięsna"
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|