Data: 2015-02-16 17:11:08
Temat: Re: bigos
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 16 Feb 2015 16:54:16 +0100, Trybun napisał(a):
> W dniu 2015-02-16 o 13:39, XL pisze:
>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 10:00:22 +0100, Trybun napisał(a):
>>
>>>> W sumie się zgodzę, ale czy glutaminian sodu jest w ogóle wyczuwalny?
>>>>
>>>>
>>> Tak, czasem nawet zupełne potrafi zdominować smak.
>> Glutasól NIE MA smaku. To WZMACNIACZ smaku.
>
> Wlewam do garnka trochę wody, wrzucam kostkę "rosołową", woda nabiera
> smaku słonej, wygotowanej starej skarpety, co sprawiło że ta woda
> nabrała smaku?
Sprawdź sklad "kostki rosołowej": glutaminian jest tam dodatkiem, jest tam
przede wszystkim sól, która konserwuje resztę, tę organiczną, czyli tluszcz
plus ekstrakty i/lub mielony liofilizat warzywny.
|