Data: 2001-07-16 11:17:15
Temat: Re: biszkopt
Od: m...@b...pl (Iwona Konieczny)
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <9iuc11$g05$1@news.tpi.pl>, Wknpim wrote:
> Czy ktoś z Was, kochani mógłby mi podac jakiś niezawodny przepis na
> biszkopt? Zamierzam zrobić przekładany z bita smietaną z żalatyną i
> galaretką z jagodami. Mam kilka przepsów, ale każdy inny i nie wiem co
> wyjdzie najlepiej. Z góry dziękuję
>
Dla mnie niezawodny przepis to:
Na każde 1 jajko 3 dkg cukru i 3 dkg mąki. Ubic pianę z biłek, dodawac
cukier, potem żółtka, cały czas ubijając, na końcu wsypać przesiana mąkę
i wymieszać drewnianą łyżką ( w żadnym wypadku nie mikserem). No i bez
proszku do pieczenia.
Zawsze mi się udaje, a ilość jajek uzależniam od wielkości tortownicy.
Na tort przekładany to min 4 jaja na tortownicę fi 24.
Pozdrowienia
Iwona
|