Data: 2001-07-16 12:32:32
Temat: Re: biszkopt
Od: "Dorunia" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Iwona Konieczny" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:slrn9l5j9r.3fs.maszczuha@pa3.gliwice.sdi.tpnet.
pl...
> In article <9iuc11$g05$1@news.tpi.pl>, Wknpim wrote:
> > Czy ktoś z Was, kochani mógłby mi podac jakiś niezawodny przepis na
> > biszkopt? Zamierzam zrobić przekładany z bita smietaną z żalatyną i
> > galaretką z jagodami. Mam kilka przepsów, ale każdy inny i nie wiem co
> > wyjdzie najlepiej. Z góry dziękuję
> >
>
> Dla mnie niezawodny przepis to:
>
> Na każde 1 jajko 3 dkg cukru i 3 dkg mąki. Ubic pianę z biłek, dodawac
> cukier, potem żółtka, cały czas ubijając, na końcu wsypać przesiana mąkę
> i wymieszać drewnianą łyżką ( w żadnym wypadku nie mikserem). No i bez
> proszku do pieczenia.
>
> Zawsze mi się udaje, a ilość jajek uzależniam od wielkości tortownicy.
> Na tort przekładany to min 4 jaja na tortownicę fi 24.
>
> Pozdrowienia
> Iwona
A tak przy okazji biszkoptu, to na jaką temperaturę i czas wstawia się
biszkopt bo mnie zawsze bardzo długo jest płynny a potem się robię taki mało
puszysty.
Dorunia
|