Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!newspeer1.de.
telia.net!newspeer4.de.telia.net!de.telia.net!nx02.iad01.newshosting.com!newsho
sting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.
neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Qrczak" <q...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <jlcq3d$l57$1@inews.gazeta.pl> <2...@4...net>
<jle5u5$gkk$1@usenet.news.interia.pl> <jle6rr$qcn$3@inews.gazeta.pl>
<jle9cn$m7f$1@usenet.news.interia.pl>
<uopnau19s8p4$.1t55mhafmmh13.dlg@40tude.net>
<jlfp0i$8dn$1@node2.news.atman.pl>
<b91ny7p8x2an$.110app16vuq20.dlg@40tude.net>
<jlfrgc$b54$1@node2.news.atman.pl> <jlglic$abf$1@inews.gazeta.pl>
<jlgpd2$2g3e$2@sodden.amu.edu.pl>
<v...@4...net>
<jlh2u6$96e$1@inews.gazeta.pl> <8...@4...net>
<jlh9v2$fpv$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: co w wielką sobotę
Date: Wed, 4 Apr 2012 14:39:37 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 38
Message-ID: <4f7c40f9$0$1225$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.187.185.114
X-Trace: 1333543161 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1225 79.187.185.114:3352
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344447
Ukryj nagłówki
Dnia dzisiejszego niebożę serwessa wylazło do ludzi i marudzi:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:8ixgv3qvf0t4.9m2nsb34g1kh.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 4 Apr 2012 11:05:32 +0200, serwessa napisał(a):
>>
>>> tak się tylko niewinnie podepnę, nie do końca na temat...
>>> a jajka do koszyczka gotowane, czy surowe? malowane, czy nie? Bo mnie
>>> własnie różnice kulturowe dopadły i trwa spór :(
>>
>> Na pewno gotowane, bo się nimi (po poświęceniu) rodzina przy stole dzieli
>> jak opłatkiem w Wigilię Bożego Narodzenia. A czy zdobione, czy nie, to
>> już raczej kwestia preferencji i organizacji.
>> --
>
> No o to mi właśnie chodzi. W rodzinie męża normalne jest święcenie jajek
> surowych, gotowanie ich rano i w taki sposób, że każdy dostaje jedno cale
> jajko. U mnie zawsze było tak, że jajko do święconki było ugotowane, z
> rozłupana troche skorupką szło do koszyczka, a później pokrojone na tyle
> cześci ile osób przy stole i najstarszy w rodzinie częstował innych,
> wszyscy składali sobie życzenia itp. Coś jak z opłatkiem właśnie.
> A mąż i teściowe gotowanego dzień wcześniej jajka nie tkną, bo juz
> zepsute i się potrują. Malowanego na jakikolwiek sposób też nie tkną,
> ale to już mniejszy problem.
> Dla mnie to jajko, dzielenie się jednym, a nie każy swoje, składanie
> życzeń to taki symbol dodający jeszcze magii i wzruszeń tym świętom.
> Gotowana przed śniadaniem, zeby była świeża i ciepła wczorajsza
> święconka to już nie to...Kiełbasę ze święconki też rano gotują.
> A Święta w tym roku u nas.
To z samej "świętości" niewiele zostaje. Może chociaż potem tę wodę z
gotowania wypijają?
qr.a
--
u mnie się jajko ugotowane i obrane wkłada do święconki, w ilości po sztuce
na łebka, te każdy dostaje potem do barszczu, plus jedno do podzielenia się
życzeniowo
|