Data: 2009-07-17 19:41:08
Temat: Re: co z wędzonej piersi kurczaka?
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
jadrys pisze:
> Ugotowanie "al dente" ma polegać na takim ugotowaniu że po przełamaniu
> tegoż ugotowanego makaronu ma być widoczna w środku mała biała plamka,
> tak przynajmniej mówił jakiś mądrala w TV.. A taki makaron, nie ma
> mocnych - będzie się kleił do zębów, i wręcz nie wyobrażam sobie czegoś
> takiego np. w rosole.
Drobny makaron, a zwykle taki dodaje się do rosołu, jak najbardziej
powinien być ugotowany al dente, żeby nie był zbyt rozciapany. A nawet
grubszy, taki do pomidorówki, staram się gotować z lekko twardawym
środkiem. Przyznam jednak, że zwykle makaron gotuję bardziej "na oko",
niż "na ząb". ;)
Ewa
|