Data: 2002-03-24 16:33:35
Temat: Re: cukier-slodzik do wypiekow
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> a écrit dans le message
news: a7kqvu$9qa$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "tigana" <t...@n...kernel.pl> napisał w wiadomości
> news:a7kq11$h58$1@news.tpi.pl...
> > Witam
> >
> > W ktoryms z mniejszych sklepow osiedlowych widzialam cukier-slodzik
> > (dla diabetykow) przeznaczony do zastepowania zwyklego cukru
> > w wypiekach domowych, w szcz. w ciastach.
> >
> > Czy ktos moze piekl np. biszkopt z takim "cukrem" lub dodawal
> > ten wynalazek do masy serowej (sernik pieczony)?
> > Czy smak jest jakos zmieniony wzgledem wypiekow ze zwyklym cukrem
> > buraczanym?
>
> ??? Na wszystkich tego typu wyrobach - słodzikach widziałam napis "nie
> używać do gotowania/pieczenia" lub coś w tym stylu. Słodzić gotowe
> potrawy... Co to za wynalazek?
> --
Aspartam (najczesciej spotykana substancja) rozklada sie powyzej 120° C i
slodki smak po prostu znika. Dlatego mozna nim slodzic herbate, ale nie
wypieki
Ewcia
--
Niesz !
|