Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czarna polewka
Date: Thu, 29 Nov 2001 07:46:31 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 51
Message-ID: <1f3mfjo.x6jzfum64l34N%wlos@tele.com.pl>
References: <9u31pl$540$1@news.tpi.pl> <000c01c17838$f184d2c0$0200a8c0@tea>
<9u3kgi$h17$1@news.tpi.pl> <9u3m0p$ric$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pq77.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1007016402 22568 217.99.0.77 (29 Nov 2001 06:46:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Nov 2001 06:46:42 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84597
Ukryj nagłówki
Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
> Otoz moje mile ta czarna polewka na odstraszenie absztyfikanta to w zadnym
> wypadku czernina.
A co w takim razie ze staropolskim powiedzeniem "Dostal odprawe --
czernine na potrawe"?
To bardzo ciekawe o piszesz, ale mam watpilwosci czy masz racje. Czy
moglabys to lepiej uzasadnic -- podac jakies zrodla etc.?
Nie mazadnych watpiwosci, ze czernina lub czarna polewka nazywano u nas
zawsze zupe z krwi. Podobnie zreszta w innyc krajach no. w Szwecji jes
"swartsoppa". Nazwy te zwiazane sa z faktem czerniania krwi w trakcie
gotowania, stad wiel potrawe z krwi ma w swej nazwie "czarny" jak np.
francuski "boudin noir" czy nagielski "black pudding".
> Ta, uznawana za danie wykwintne, godne najwybredniejszych
> podniebien, byla podawana gosciom darzonym specjalnymi wzgledami. Jezeli
> chciano dac komus do zrozumienia, ze nie jest mile widziany, podawano zupe
> uznawana za pospolita, plebejska. Zrobienie w ten sposob afrontu mialo byc
> odczytane wlasnie jako "splawienie". Czy mozna bylo zrobic to podajac cos
> szlachetnego, rarytas? Nie! Ta legendarna czarna polewka to zupa z ciemnej
> soczewicy,
Niewykluczone w koncu,ze czarna polewka nazywano tez zupe z czarnej
soczewicy. Jednak w to watpie. Poniewaz z cala pewnoscia zupe z krwi
nazywano zarowno czernina jak i czarna polewka i z cala pewnoscia
czernine podawano jako oznake rekuzy. Gdyby bylo tak jak piszesz
mielibysmy dwie zupelnie rozne zupy o takich samych nazwach i takich
samych konotacjach obyczajowych.
> bedaca symbolem czegos tak byle jakiego, ze gosc dostawszy ja w
> talerz mial pomyslec "tu dla mnie wysilac sie na goscinnosc nie beda".
Mysle, ze chodzi tu po prostu o symbolike zwiazana z kolorem czarnym,
czyli smutnym.
> Dawniej soczewica byla uznawana za pokarm biedoty,
Watpie, zeby uchodzila za taki w Polsce. Soczewica pochodzi z cieplych
krajow i uprawiana jest i byla w krajach o lagodniejszym od naszego
klimacie.
> (ta przyslowiowa "miska
> soczewicy"
"Miska soczewicy" nie jest "przyslowiowa" lecz biblijna. Historia
dziedzictwa Ezawa pochodzi z innego kraju i innych czasów.
Wladyslaw
|