Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
STED!not-for-mail
From: Bożena <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czosnek - jak rozpoznać
Date: Mon, 14 Feb 2011 15:25:14 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 38
Message-ID: <ijbe05$gpc$1@news.onet.pl>
References: <ij9std$a6o$1@news.onet.pl> <ija05h$30j$1@inews.gazeta.pl>
<4d58feb4$0$2451$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-74-140-89.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1297693509 17196 89.74.140.89 (14 Feb 2011 14:25:09 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Feb 2011 14:25:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335017
Ukryj nagłówki
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4d58feb4$0$2451$65785112@news.neostrada.pl...
| Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał w wiadomości
| news:ija05h$30j$1@inews.gazeta.pl...
| > Chiński czosnek jest przede wszystkim większy
|
| Niekoniecznie
|
| > ale za to mniej aromatyczny niż Polski.
|
| Dokladnie. I delikatniejszy (Chinski) .
|
| > Oprócz tego, od rodzimego czosnku różni się tym że skorupka na ząbkach
| > jest biała, lub srebrzysto biała, ewentualnie brązowa. Natomiast ząbki
| > naszego mają z reguły fioletowe zabarwienie
|
| NJIkt nie wie dlaczego, ale tak jest. Jednakze dostalem kiedys od swojej
| rodziny zajmujacej sie chodowla czosnku czosnek POLSKI, ale bialy :-(
Są różne gatunki czosnku (w takim Auchan sprzedają chyba z 5 czy 7 różnych,
w tym lekko fioletowy hiszpański). Jest czosnek tzw. letni i zimowy. Np.
moja mama ma jak letni (o lekkim zabarwieniu fioletowym - cały lub tylko
końcówki, ten nie nadaje się do długiego przechowywania), tak i zimowy
(całkowicie biały, można przechowywać aż do wiosny). Co do wielkości, to z
doświadczenia wynika, że to zależy tylko i wyłącznie od warunków, w kórych
czosnek rośnie - gleba, woda, słońce itp., może trochę od gatunku, choć u
mamy wszystkie rosną pięknie.
Zgadzam się, że ten produkcji chińskiej jest słabszy w smaku i mniej
aromatyczny, niż polski. Natomiast czasami mam wrażenie, że ten polski z
fioletowymi końcówkami jest właśnie letni (ustawiane pod nabywcę, który jest
święcie przekonany, "że filetowy = polski, a biały = chiński") - sprawdzałam
u wielu różnych sprzedawców i u wszystkich bardzo mocno zalatywał stęchlizną
(w przeciągu ok. miesiąca i w 2 różnych miastach, więc wyjaśnienie wadliwa
partia lub zły magazyn odpadają).
Bożena.
|