Data: 2011-02-14 13:02:46
Temat: Re: czosnek - jak rozpoznać
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 14 Feb 2011 11:06:42 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał w wiadomości
> news:ija05h$30j$1@inews.gazeta.pl...
>>W dniu 2011-02-14 01:27, malgorzata pisze:
>>> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego? Poza opisami w marketach,
>>> oczywiście. I, kolejne
>>> pytanie - dlaczego chiński, poza tym, że chiński, uznawany jest za gorszy
>>> niż nasz? Odpowiedzi
>>> mające na celu wspieranie patriotyzmu odrzucam w przedbiegach ;).
>>
>> Chiński czosnek jest przede wszystkim większy
>
> Niekoniecznie
>
>> ale za to mniej aromatyczny niż Polski.
>
> Dokladnie. I delikatniejszy (Chinski) .
>
>> Oprócz tego, od rodzimego czosnku różni się tym że skorupka na ząbkach
>> jest biała, lub srebrzysto biała, ewentualnie brązowa. Natomiast ząbki
>> naszego mają z reguły fioletowe zabarwienie
>
> NJIkt nie wie dlaczego, ale tak jest. Jednakze dostalem kiedys od swojej
> rodziny zajmujacej sie chodowla czosnku czosnek POLSKI, ale bialy :-(
Wasze dywagacje o kolorach czosnku są zaiste śmieszne.
Jest TYLE odmian czosnku, że kolor o niczym nie świadczy, a już najmniej o
pochodzeniu. W Chinach urośnie wszystko - nie ma odmian typowo "polskich"
ani "chińskich"..
|