Data: 2011-02-14 10:06:42
Temat: Re: czosnek - jak rozpoznać
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał w wiadomości
news:ija05h$30j$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2011-02-14 01:27, malgorzata pisze:
>> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego? Poza opisami w marketach,
>> oczywiście. I, kolejne
>> pytanie - dlaczego chiński, poza tym, że chiński, uznawany jest za gorszy
>> niż nasz? Odpowiedzi
>> mające na celu wspieranie patriotyzmu odrzucam w przedbiegach ;).
>
> Chiński czosnek jest przede wszystkim większy
Niekoniecznie
> ale za to mniej aromatyczny niż Polski.
Dokladnie. I delikatniejszy (Chinski) .
> Oprócz tego, od rodzimego czosnku różni się tym że skorupka na ząbkach
> jest biała, lub srebrzysto biała, ewentualnie brązowa. Natomiast ząbki
> naszego mają z reguły fioletowe zabarwienie
NJIkt nie wie dlaczego, ale tak jest. Jednakze dostalem kiedys od swojej
rodziny zajmujacej sie chodowla czosnku czosnek POLSKI, ale bialy :-(
|