Data: 2011-02-14 08:10:28
Temat: Re: czosnek - jak rozpoznać
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"malgorzata" <m...@p...onet.eu> wrote in message
news:ij9std$a6o$1@news.onet.pl...
> Jak w temacie - chiński od naszego, rodzimego? Poza opisami w marketach,
> oczywiście. I, kolejne pytanie - dlaczego chiński, poza tym, że chiński,
> uznawany jest za gorszy niż nasz? Odpowiedzi mające na celu wspieranie
> patriotyzmu odrzucam w przedbiegach ;).
>
> M.
W Polsce sadzi się czosnek w ząbkach w dwóch terminach - jesienią i na
wiosnę, ten sadzony jesienią nazywa się czosnkiem zimowym, ząbki ma dużo
większe niż wiosenny, ale mniesze niż "chiński". Zaletą wiosennego jest jego
miły aromat i delikatność. Doskonały do "ali - oli", czyli majonezu
czosnkowego do zająca, królika, czy też drobiu. W wersji leczniczej daje się
całą główkę zimowego na jedno jajko i szklankę oleju.
|