Data: 2007-03-18 21:32:03
Temat: Re: czosnek niedźwiedzi
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
czonek napisał(a):
> Dzisiaj na rowerku w lesie (pod Raciborzem) znalazłem całe hektary pięknego,
> dorodnego, świeżego, zieloniutkiego czosnku niedźwiedziego. Kiedyś widziałem jak
> robił coś z tego Makłowicz, podobno jest to przysmak w kuchni niemieckiej. Czy
> znacie jakieś sposoby wykorzystania i przechowywania, przepisy na potrawy z tym
> zielskiem.
Jest pod ochroną!
Ale jeśli już chłop żywemu nie przepuścił, używa się liści, nie cebulek,
bo są maleńkie. Posiekane listki dodaje się do kanapek, sałatek, sosów,
twarogu, farszów itp. Rosjanie faszerują nim pierogi (Ałtaj). Najlepszy
jest jakoby zbierany przed kwitnieniem. Jest delikatniejszy w smaku od
czosnku ogrodowego i nie pozostawia zapaszku.
Jeśli ulubiłeś sobie ten czosnek, można go łatwo hodować w ogrodzie, by nie
pustoszyć lasów.
--
pa, BBjk
|