Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy wok tylko do chinszczyzny?
Date: Tue, 06 Jan 2004 21:38:36 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <060120042138361697%wlalos@onet.pl>
References: <bte1bs$89h$1@nemesis.news.tpi.pl> <bte8t7$62r$1@SunSITE.icm.edu.pl>
<060120041904156053%wlalos@onet.pl> <3...@o...com>
<060120042111535549%wlalos@onet.pl> <3...@o...com>
NNTP-Posting-Host: ps7.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1073421656 11038 217.99.2.7 (6 Jan 2004 20:40:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 6 Jan 2004 20:40:56 +0000 (UTC)
User-Agent: Thoth/1.7.2 (Carbon/OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185735
Ukryj nagłówki
In article <3...@o...com>, Magdalena Bassett
<m...@o...com> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
> >
> > In article <3...@o...com>, Magdalena Bassett
> > <m...@o...com> wrote:
> >
> > >
> > > Wprost przeciwnie, jest bardzo poreczny do glebokiego smazenia i tak
> > > duzo tluszczu nie potrzeba.
> >
> > Wydawało mi się, że do smażenia w głębokim tłuszczu potrzeba zawsze
> > dość dużo tłuszczu. Na tym to polega.
>
> Czepiasz sie.
Pytam się. a teraz się pytam jeszce, czy tak mają wyglądać dyskusje z
Tobą?
>
> W poprzednim liscie twierdziles, ze:
> > Jest ostatecznie dość szeroki i wydaje się, że trzeba dużo tłuszczu, by
> > zapełnić go do pełnej głębokości oraz sporo ciepła, by ten tluszcz
>
>
> wiec Ci odpisalam, ze "tak duzo tluszczu nie potrzeba" tzn. nie do pelna
I to właśnie budzi moje tym większe wątpliwości. Ja do smażenia w
głąbokim tłuszczu używam ok. 1,5 l. tłuszczu. Nie wyobrażam sobie, jak
to sensownie można zrobić w ilości tłuszczu mniejszej niż. ok. 3/4
litra i to jeżeli smaży się naprawdę małe porcje.
> Sprobuje zrobic zdjecie nastepnym razem, gdy bede robila faworki, pewnie
> niedlugo.
To nareszcie coś konkretnego.
> >Faworki jeszcze
> > od biedy tak. Wyobrażam sobie, że w woku można usmażyć w głębokim
> > tłuszczu 4 krewetki na krzyż.
>
> Najwyrazniej nigdy w woku nie smazyles albo masz bardzo maly wok.
Smażyłem, w dużym woku ale inną techniką.
Władysław
|