Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Basia" <b...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: delikatny biszkopt-jak?
Date: Tue, 21 Jun 2005 14:49:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <d992mg$69s$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d99064$ho4$1@nemesis.news.tpi.pl> <d990iq$kfe$1@nemesis.news.tpi.pl>
<d99110$ng1$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa92.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1119358480 6460 217.98.187.92 (21 Jun 2005 12:54:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Jun 2005 12:54:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241990
Ukryj nagłówki
. Tylko mam kilka pytan-te lyzki
> maki o ktorych mowisz to maja byc czubate czy plaskie?
takie... srednie;-) Ja jestem z tych niepoprawnych kucharzących, że nigdy
nie trzymam się ścisle receptur, jakoś mi nie wychodzi;-) zawsze coś
przerobię, coś dodam, czegoś ujmę...
Wracając do mąki - daję takie średnie łyzki - ani nie płaskie, jak syrop ani
nie czubate, że sie osypuje.
I piszesz ze z maka
> juz nie nalezy ubijac tzn ubijam tylko do momentu az dodam wszystkie
zoltka
> a potem juz tylko mieszam lyzka
konkretnie robię tak, że jak wymieszam pianę z kolejno dodanymi żóltkami, to
na chwilę wyłączam mikser, najpierw posypuje po wierzchu pianę proszkiem do
pieczenia (żeby zwiększyć prawdopodobieństwo, że będzie równomiernie
wymieszany), potem sypie na wierzch obie mąki i już tylko króciutkie,
dosłownie 2-3 obroty mikserem na najniższych obrotach. Robię to dlatego
mikserem, że jak robiłam łyżką, to po upieczeniu zdarzało się, że w
biszkopcie były grudki mąki, więc wolę jak najkrócej, ale jednak mikserem
zamieszać.
Przekonałam się też, że biszkoptu nie można piec za długo, bo to też jedna z
przyczyn twarości tego ciasta.
I jeszcze jedno - jesli biszkopt ma byc ciemny, to wtedy trzeba odpowiednio
zmiejszyc ilośc mąki a w jej miejsce dodac kakao.
pozdrawiam i udanego biszkoptu życzę (np. z truskawkami i galaretką;-)
Basia
|