Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
1.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: do Ikselki
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <55c10907$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<10lk53d43i6q5$.hhjgbxa6yac8$.dlg@40tude.net>
<55c5a0d0$0$8379$65785112@news.neostrada.pl>
<d...@4...net>
<55c5e1cb$0$4788$65785112@news.neostrada.pl>
<1pss8itqhxua2.pf0xwnk7b7j9$.dlg@40tude.net>
<mq808f$3fd$1@usenet.news.interia.pl>
<b...@4...net>
<55c85e1b$0$4778$65785112@news.neostrada.pl>
<55ca1d99$0$8377$65785112@news.neostrada.pl>
<55ca266f$0$4769$65785112@news.neostrada.pl>
<55ca28b5$0$27517$65785112@news.neostrada.pl>
<1471mlevpkg04.3k3cudxf6nwb$.dlg@40tude.net>
<55cca9f0$0$4784$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 13 Aug 2015 20:20:28 +0200
Message-ID: <e8sea711p54s$.1wbldxebqkp7d.dlg@40tude.net>
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.245.16
X-Trace: 1439490027 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8367 79.185.245.16:5633
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365107
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 13 Aug 2015 16:30:16 +0200, Justyna napisał(a):
> Ostatnio, czyli w czerwcu, korzystałam z https://www.sendspace.com/
Spróbuję.
> i o ile pamiętam to limit wielkości pliku wynosi tam 300 MB.
> Moja skrzynka pocztowa ma chyba pojemność 20 MB.
> Przepraszam za sprawiany kłopot.
Żaden kłopot, przykro mi tylko, że mam akurat teraz nawał zajęć.
>
> Cieszę się, że podzielasz moją opinię na temat wagi problemu związanego
> z gotowaniem na parze spryskiwanych warzyw.
> Znam osobę, której to bardzo zaszkodziło, miała okropny atak uczulenia,
> dużo nie brakowało a wylądowałby w szpitalu. Jednak muszę dodać,
> że jest to osoba o bardzo wrażliwym żołądku.
>
O tej kwestii myślę już od dawna i cieszę się, że ktoś oprócz mnie zwrócił
na nią uwagę.
Myślę, że sensownym rozwiązaniem byłoby mycie NIEROZDROBNIONYCH warzyw w
kąpieli, tj poprzez ich całkowite zanurzenie na dłużej (godzina? pół?) w
LETNIEJ (lepsze rozpuszczanie) wodzie, potem jeszcze chwilę w zimnej.
Dlaczego? Otóż substancje używane do spryskiwania zapobiegawczego warzyw i
owoców są z reguły (bo są wyjątki - jak np substancje woskowe używane do
pokrywania jabłek - zapob. przed wysychaniem i grzybami) rozpuszczalne w
wodzie. Przez moczenie i płukanie usunąć można warstwę tych substancji ze
skórki. Teoretycznie nie powinny owe substancje wnikać do wewnątrz
warzywa/owocu, więc usuniemy większość zagrożenia. Oczywiście na substancje
używane podczas uprawy, które wniknęły do środka, wpływu żadnego nie mamy.
--
XL
"Niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów i tchórzy (...)
i nie przebaczaj
zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"
Zbigniew Herbert, "Pan Cogito"
|