Data: 2015-08-13 22:26:08
Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 13 Aug 2015 21:18:26 +0200, stefan napisał(a):
> W dniu 2015-08-13 o 20:23, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 13 Aug 2015 16:22:57 +0200, stefan napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-08-13 o 14:04, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Thu, 13 Aug 2015 09:21:32 +0200, T. napisał(a):
>>>>
>>>>> Wydaje mi się, że gotowanie niewiele różni się od smażenia, tyle że
>>>>> zamiast na patelnię wkładasz potrawy do wody.
>>>>
>>>> :-))
>>>>
>>> a w tłuszczu nie można gotować? Można!
>>
>> Jeśli chodzi o temperaturę - i owszem, jednak efekt inny, ponieważ gotując
>> nie pozbawiasz żywności wody, a w tłuszczu woda odparuje, a na jej miejsce
>> wejdzie on sam. Ble :-)
>>
>>
> Spróbuj to:
> http://www.smakowekubki.com/przepis/confit-z-gesi
> zamiast gęsi mogą być kacze udka (piersi też robiłem).
> Rilletes też jest boskie:
> http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2013/01/rillett
es-de-porc-czyli-co-francuzi.html
> polecam!
O TAK :-)
Zaznaczyłam. Zrobię przy najbliższej okazji, a włąśnie sobe przypomniałam,
ze w Makro sprzedają gęsi tłuszcz surowy mrożony - to sobie kupię i
wykorzystam - czy to do gęsiny, czy do czegoś innego. Pyszności! - już to
widze po samych przepisach!
Tylko czy naprawdę, naprawdę, naprawdę musiałeś właśnie teraz - kiedy
jestem tak potwornie zapracowana, więc i potwornie głodna????????
:-)
--
XL
"Niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów i tchórzy (...)
i nie przebaczaj
zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"
Zbigniew Herbert, "Pan Cogito"
|