Data: 2015-08-14 21:08:42
Temat: Re: do Ikselki
Od: "Piotr" <a...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:mqk3pk$hda$1@usenet.news.interia.pl...
>
>
>>>> 2) czy istnieje problem występowania ewentualnych zatruć lub uczuleń
>>>> w wyniku spożywania warzyw gotowanych na parze?
>>>> Warzywa spożywa się też na surowo i wydawałoby się, że jest to
>>>> to samo zagrożenie, ale trudno na przykład dokładnie umyć
>>>> kalafior lub brokuły przed gotowaniem na parze.
>
> Nie bądź naiwna, szkodliwe substancje nie pozostają jedynie na zewnętsznej
> części brokuła, kalafiora, czy pomidora. Nawożenie to nie pryskanie
> bezpośrednio na rosnący owoc ani kożonek. Często nawozi się ziemię np
> pszed siewem, albo po orce lub w trakcie. Roślinki ciągną nawozy z ziemi.
>
> Mycie nic nie da. Szkodliwe substancje są wewnątsz zieleniny, a czasem
> nawet czym głębiej tym więcej.
>
> Obecnie zielenina bardzo często, na skalę pszemysłowo rośnie w ogule bez
> gleby, w wodnej mieszance odżywiającej je (sałata, pomidory). Nic nie musi
> być pryskane, wszystko idzie od środka.
> A potem i człowieka truje od środka. Obieranie też nic nie da.
> Nawozy azotowe, jod, kwasy, trujące aldehydy i inne ohydztwa.
>
> Azot + jod daje niezwykle wybuhowy związek. Ciekawe co się dzieje, jak ten
> związek powstanie we krwi człowieka, jedzącego posolonego jodowaną solą
> kalafiora - czyli kwiat nawożony azotem. Pewnie właśnie wtedy powstają
> setki bąbli zwane pokszywką
Nie, nie, one powodują mikrowybuhy w muzgu i takie skótki jak
brak morzliwości akceptowania ortografii. Powarznie.
> Aldehydy używane do konserwacji na czas transportu i spszedaży,
> spowalniające procesy dojżewania, stosowane zwłaszcza do sałaty, marhwi,
> także owoce są tym pryskane w dużej ilości, pszenikają do środka i nie
> tylko uniemożliwiają w ogule dojżenie owoca, ale też powodują zgubne
> konsekwencje dla wątroby i pszewodu pokarmowego człowieka
a co gorsza chamujac rozwuj roślin, chamują potem rozwuj intelektualny
człowieka, ktury zjada te rośliny.
P
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
|