Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Piotr" <a...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <55c10907$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<10lk53d43i6q5$.hhjgbxa6yac8$.dlg@40tude.net>
<55c5a0d0$0$8379$65785112@news.neostrada.pl>
<d...@4...net>
<55c5e1cb$0$4788$65785112@news.neostrada.pl>
<1pss8itqhxua2.pf0xwnk7b7j9$.dlg@40tude.net>
<mq808f$3fd$1@usenet.news.interia.pl>
<b...@4...net>
<55c85e1b$0$4778$65785112@news.neostrada.pl>
<55ca1d99$0$8377$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<mqf1nm$s7m$1@node2.news.atman.pl> <mqf38v$61a$1@node2.news.atman.pl>
<mqf48q$tlt$1@node1.news.atman.pl>
<ldr2j6saxvdc$.2ffx2d5c9z88.dlg@40tude.net>
<55cb5f46$0$27513$65785112@news.neostrada.pl>
<1jh3ff5toi15o$.18s8ue4x821cq$.dlg@40tude.net>
<55cb765a$0$4775$65785112@news.neostrada.pl>
<55cc4fa7$0$27525$65785112@news.neostrada.pl>
<c8rnlv1vfe2c$.15bmio0tibr5i.dlg@40tude.net>
<mqk3pk$hda$1@usenet.news.interia.pl>
Subject: Re: do Ikselki
Date: Fri, 14 Aug 2015 21:08:42 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 47
Message-ID: <55ce3cba$0$4769$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.39.200
X-Trace: 1439579322 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 4769 95.49.39.200:36136
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365120
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:mqk3pk$hda$1@usenet.news.interia.pl...
>
>
>>>> 2) czy istnieje problem występowania ewentualnych zatruć lub uczuleń
>>>> w wyniku spożywania warzyw gotowanych na parze?
>>>> Warzywa spożywa się też na surowo i wydawałoby się, że jest to
>>>> to samo zagrożenie, ale trudno na przykład dokładnie umyć
>>>> kalafior lub brokuły przed gotowaniem na parze.
>
> Nie bądź naiwna, szkodliwe substancje nie pozostają jedynie na zewnętsznej
> części brokuła, kalafiora, czy pomidora. Nawożenie to nie pryskanie
> bezpośrednio na rosnący owoc ani kożonek. Często nawozi się ziemię np
> pszed siewem, albo po orce lub w trakcie. Roślinki ciągną nawozy z ziemi.
>
> Mycie nic nie da. Szkodliwe substancje są wewnątsz zieleniny, a czasem
> nawet czym głębiej tym więcej.
>
> Obecnie zielenina bardzo często, na skalę pszemysłowo rośnie w ogule bez
> gleby, w wodnej mieszance odżywiającej je (sałata, pomidory). Nic nie musi
> być pryskane, wszystko idzie od środka.
> A potem i człowieka truje od środka. Obieranie też nic nie da.
> Nawozy azotowe, jod, kwasy, trujące aldehydy i inne ohydztwa.
>
> Azot + jod daje niezwykle wybuhowy związek. Ciekawe co się dzieje, jak ten
> związek powstanie we krwi człowieka, jedzącego posolonego jodowaną solą
> kalafiora - czyli kwiat nawożony azotem. Pewnie właśnie wtedy powstają
> setki bąbli zwane pokszywką
Nie, nie, one powodują mikrowybuhy w muzgu i takie skótki jak
brak morzliwości akceptowania ortografii. Powarznie.
> Aldehydy używane do konserwacji na czas transportu i spszedaży,
> spowalniające procesy dojżewania, stosowane zwłaszcza do sałaty, marhwi,
> także owoce są tym pryskane w dużej ilości, pszenikają do środka i nie
> tylko uniemożliwiają w ogule dojżenie owoca, ale też powodują zgubne
> konsekwencje dla wątroby i pszewodu pokarmowego człowieka
a co gorsza chamujac rozwuj roślin, chamują potem rozwuj intelektualny
człowieka, ktury zjada te rośliny.
P
> Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
> nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
|