Data: 2015-08-17 21:05:07
Temat: Odp: do Ewy, czyli FEniksa
Od: "@" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Justyna" <1...@1...com.pl> napisał w wiadomości
news:55cba5b7$0$4774$65785112@news.neostrada.pl...
> Zwracam się do Ciebie z tym pytaniem jako do osoby
> doświadczonej w sprawie gotowania na parze.
> Jak wiesz, rozważam zakup parowaru, który mi doradziłaś,
> mam jednak pytanie związane z gotowaniem warzyw.
> W przypadku tradycyjnego gotowania w wodzie można
> liczyć na to, że ewentualne chemikalia, którymi warzywa
> mogły być spryskiwane, ulegają w znacznym stopniu
> wypłukaniu. W przypadku gotowania na parze wszystko
> zostaje w warzywach, zarówno to, co dobre (witaminy itp.)
> jak i to, co niepożądane.
> Mam ograniczone zaufanie do tzw. żywności naturalnej,
> bo nie wierzę, że naprawdę wszystkie procedury są
> przestrzegane. Ponadto odizolowanie takiego ekologicznego
> gospodarstwa od otoczenia nie jest chyba do końca możliwe.
>
> Czy spotkałaś się z przypadkami zatruć lub uczuleń w wyniku
> spożycia warzyw gotowanych na parze, które były spryskane
> jakimiś chemikaliami?
> Warzywa spożywa się też na surowo i wydawałoby się, że jest
> to to samo zagrożenie, ale te spożywane na surowo można zwykle
> dokładnie umyć, natomiast trudno na przykład dokładnie umyć
> kalafior lub brokuły przed ich gotowaniem na parze.
> Oczywiście trzeba tu brać pod uwagę wrażliwość poszczególnych
> osób, która może być różna, ale gdy kogoś zapraszasz nie wiesz
> z góry jak zareaguje.
>
> Pozdrawiam
> Justyna
>
Warzywa mozna (podobno) pozbawic pestycydow i innych swinstw poprzez ich
plukanie najpierw w wodzie o odczynie kwasnym, nastepnie w wodzie
alkalicznej.
szczegolowy opis tutaj:
http://www.akademiawitalnosci.pl/jak-szybko-i-tanio-
usunac-pestycydy-z-warzyw-i-owocow/
Na ile to skuteczna metoda - nie wiem.
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|