Data: 2015-08-13 22:56:39
Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pan stefan napisał:
>>> Spróbuj to:
>>> http://www.smakowekubki.com/przepis/confit-z-gesi
>>> zamiast gęsi mogą być kacze udka (piersi też robiłem).
>>
>> Nie można było po prostu napisać, że chodzi o nasze
>> swojskie półgąski przechowywane na cięższe terminy?
>> A nie że konfitura z gęsi jakaś, francuska.
>
> Mnie półgęski zawsze się kojarzą z ptactwem lekko podwędzonym -
> przynajmniej tak u ciotek się robiło i tak mi zostało :)
Za ciocinych czasów terminy już musiały być lżejsze, ptaszyska
wędzono dla smaku i innych fanaberyj podniebienia. Ten stary
sposób, to po prostu taka taśmowa obróbka metodą konfiturową.
A potem półgąski układane w beczkach. Jak śledzie. Wszystko to
oczywiście na św. Marcina.
Jarek
--
Gęsi już wszystkie po wyroku, nie doczekają się kolędy
Ucięte głowy ze łzą w oku zwiędną jak kwiaty, które zwiędły
Dziś jeszcze gęsi kroczą ku mnie w ostatnim sennym kontredansie
Jak tłuste księżne, które dumnie witały przewrót, kiedy stał się
|