Data: 2015-08-13 22:19:27
Temat: Re: Restauracja / bar dietetyczny w W-wie - są takie?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 13 Aug 2015 22:09:04 +0200, stefan napisał(a):
> W dniu 2015-08-13 o 21:40, Jarosław Sokołowski pisze:
>> pan stefan napisał:
>>
>>> Spróbuj to:
>>> http://www.smakowekubki.com/przepis/confit-z-gesi
>>> zamiast gęsi mogą być kacze udka (piersi też robiłem).
>>
>> Nie można było po prostu napisać, że chodzi o nasze
>> swojskie półgąski przechowywane na cięższe terminy?
>> A nie że konfitura z gęsi jakaś, francuska.
>>
>> Jarek
>>
> Mnie półgęski zawsze się kojarzą z ptactwem lekko podwędzonym -
> przynajmniej tak u ciotek się robiło i tak mi zostało :)
Bo to właśnie są prawdziwe półgęski, właśnie tak się je robi z dziada
pradziada :-)
Pytanie, czy lekko podwędzane. Owszem, lekko - ale podwędzane lekko przez
wiele kolejnych dni i w zimnym lub lekko ciepłym dymie :-)
--
XL
"Niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów i tchórzy (...)
i nie przebaczaj
zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"
Zbigniew Herbert, "Pan Cogito"
|