Data: 2007-03-30 12:33:38
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: " Nixe" <n...@f...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
X-No-Archive:yes
W wiadomości <news:1175256404.228637.129100@y66g2000hsf.googlegro
ups.com>
JaMyszka <f...@g...com> pisze:
> Bo da się jednak odczuć różnicę między obiadem z fasolką a bez niej;-)
Za wzdęcia mogą odpowiadać jeszcze inne czynniki. Np. gotowanie w twardej
wodzie, obfitującej w wapń. Pektyny w fasoli łączą się z wapniem i powstaje
tzw. pektynian wapnia, który również bardzo utrudnia trawienie.
Jeśli naprawdę dobrze ugotujesz fasolę (niezbyt starą i twardą) i do tego w
miękkiej wodzie, to nie powinnaś mieć po niej wzdęć.
--
Nixe
|